Besseggen

Besseggen er en svært populær fottur – rundt 60 000 fjellvandrerer går denne ruta hvert år. Hovedsesongen for Besseggen-trafikken er juli og august og de første helgene i september. Besseggen er av de turene du kan gå tidlig i sesongen og til langt ut på høsten.

Besseggen

Besseggen er 17 km lang og høyeste punktet ligger på 1743 moh. De fleste går den på mellom 5 og 7 timer. Noen ønsker å springe fort, rekorden er på 1 time og 14 minutt. Det var det Reidar Andresen som presterte under Besseggen-løpet som var arrangert først på 60-tallet. Rekorden andre veien er etter det vi vet rundt 12 timer – så spennvidda er stor. De fleste som går Besseggen tar båt mellom Gjendesheim og Memurubu. Båttider og informassjon finner du på gjende.no.

Dersom du ønsker å gå utenom båtsesongen, har du flere alternativ:
Du kan gå fram og tilbake same veien, og snu der du ønsker. Sjølve Besseggen ligger halvveis.
Du kan gå Besseggen den ene veien og langs vannet den andre, da må du regne 8 –10 timer.https://www.high-endrolex.com/21
Du kan gå opp til Bessvatnet, gå rundt vatnet og opp eggen. Det tar ca 7 timer.

Det de fleste opplever som spesielt med Besseggen-turen er at du fra eggen ser ned i to vann: Bessvatnet (1374 moh) og Gjende (984 moh). Du ser ned i Gjende som har ei karakteristisk bregrønn farge – smaragden – og på andre sida har du Bessvatnet med si vakre, mørke blåfarge – safiren. Husk å nyte den spektakulære utsikten til Jotunheimen!

Fjellstua
Foto : Terje Rakke / NordicInfo
Foto Terje Rakke / Nordic Life

Henrik Ibsen skriv om Bukkerittet i Peer Gynt. Her heter det Gjendin-eggen , men kjært barn har gjerne mange navn! Uansett – nyt turen, og nyt litteraturen!

 

”Har du sett den, Gjendineggen noen gang? Den er halve milen lang, hvass bortefter, som en ljå. Utfor breer, skred og lider, rakt nedover under grå, kan en se til begge sider lukt i vannene, som blunder svarte, tunge, mer enn trettenhundre alen nedenunder.”

Kjekt å vite:

  • Juni – medio September
  • 17 km lang
  • Høyeste punkt 1743 moh.
  • Fra Lemonsjøen til Gjende 35 km.
  • Beregnet tidsbruk 5 – 7 timer